Gledelig jul

*

Vel overstått julefeiring, håper alle sammen har hatt en flott jul! Det har vi! Her på vestlandet har vi ikke pleid å være bortskjemt med snø, men nå ser trenden ut til å snu.. Bildet over ble tatt den første snødagen like før jul i fjor, da lavet det ned i store mengder – nokså uvant for oss som er mer vant til vind og regn på tvers. Og vanligvis er det slik at om vi er så heldige å få noen snøfnugg som legger seg, så varer det fra et par dager til en uke før det blir sludd og slaps… Men ikke i fjor! Da lå snøen i 3 måneder, ikke noe regn.
Og tenk – i år kom jammen snøen igjen. Den ligger så vakkert og glitrer i solen, trærne i skogkanten her vi bor er tunge av snø og himmelen er klar og blå. Dette kan vi bli vant til (og helt ærlig, nå tror vi vel at det skal være sånn også, like stabilt som i fjor..)

Så rammene rundt julefeiringen vår har vært utrolig vakre. På julaften var hele storfamilien samlet på grøt hos oldemor, og i kveldingen var det tid for å besøke nissen på låven. Ungene hadde med seg grøt og sang «på låven sitter nissen…», og jammen kom det krypende fram en nissemann fra høyet.. Spennende for de minste, skrekkblandet fryd for noen, og kjempekoselig for oss voksne som også har vanket på låven hver julaften fra vi var små…

Selve julaften ble feiret hjemme i fred og ro. Pinnekjøtt og mange flotte gaver. Og ungene var staselige i finklær (fra Mirtillo, selvfølgelig 🙂 🙂 🙂 )

Nå i romjulen har vi bare tenkt å kose oss sammen med familie og venner, og nyte det flotte været (for innerst inne er vi veldig klar over at det slett ikke er sikkert at dette varer evig..) Håper du har hatt en flott julefeiring sammen med de du er glad i. Nyt romjulen og ha et strålende nytt år.

ROMJULSDRØM
(tekst: Alf Prøysen)

En skulle vøri fire år i romjul’n
og kjint ei jinte som var nesten fem,
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.

Og klokka skulle vara midt på dagen
og vægen skulle vara lett og gå,
og ælle bikkjer skulle vara inne
og ælle biler skulle bære stå.

Og viss en møtte onger etter væga
som lo og sa dom ville vara med,
da sku en hatt en bror i femte klassen
som rødde væg så dom fekk gå i fred.

Og bæssmorhuset skulle mæssom såvå
og bak gardina skulle ingen sjå-
før dom fekk stiltre seg på tå i gangen
og feste maska før dom knakke på.

Så sku dom klampe inn på tunge hæler
og kvinke julbokkmål: ”Godkvell, godkvell”.
Og djupt i stolen sku a bæssmor svara:
” Så kom det julbokk åt en stakkar lell!”

En skulle vøri fire år i romjul’n
da julelysa brente dagen lang-
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bessmorfang.

Leave a Reply